Netcad World

2018 CBS Sektör Lideri: Netcad Yazılım

1-     Öncelikle Netcad’in kuruluş aşamasından, organizasyon yapısından ve faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Netcad 30.yaşını kutlayan Türkiye’nin lider GIS firması. (Geographical Information Systems )1989 yılında biri Harita Mühendisi, diğeri Elektrik-Elektronik Mühendisi iki vizyoner kardeşin %100 yerli sermaye ile kurduğu bir yazılım şirketi. Netcad Belediyelerde, Kamuda ve Özel Sektörde konum bilgisine bağlı tüm uygulamalarda pazar lideri, kendi kategorisini yaratmış bir yazılım şirketi.  

Harita, kadastro, planlama, kamulaştırma, toplulaştırma, yol, baraj, tünel tasarımı, tarım, ormancılık, jeoloji, maden, çevre, şehir-bölge planlama ve alt yapı alanlarına yönelik çok karmaşık uygulamaları çok daha doğru, kolay ve hızlı yapmayı sağlayan yazılımlar üreten bir şirket.

Netcad ayrıca2017-18 yılları İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması CBS kategorisi birincisi. Bu lider konumu ve inovatif yaklaşımları sonucunda 2016 yılı sonunda Taxim Capital tarafından yatırım alan bir şirket. Yani bu konudaki dünya devlerine rağmen ülkemizde açık arayla pazar lideri.

2-2018 yılı Bilişim 500 Ödülleri CBS kategorisinde birinci firma olan Netcad’in sektördeki konumu ve pazardakigücüyle ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

Biraz önce de ifade ettiğim gibi Netcad, CBS kategorisinde tekrar birinci oldu. Ayrıca Türkiye Merkezli Yazılım Üreticileri sıralamasında ise 8’nci oldu. Bu listedeki bankaların kendilerine hizmet etmek için kurduğu yazılım şirketlerini çıkartırsanız ise Netcad Türkiye’nin 5’nci en büyük yazılım firması oldu. Hedefimiz tabii ki birincilik. Organik ve inorganik büyümeler ile Netcad’i layık olduğu seviyeye ulaştıracağız.

CBS ise dünyadaki yazılım alanlarında hızla birinci sıraya yükseliyor. Çünkü her yazılımın, her uygulamanı içinde lokasyon bilgisi bulunuyor veya hedefleniyor.

Netcad şu anda Belediyelerde ve Kamu Sektöründe en büyük pazar payına sahip. Özel sektörde ise madencilik, lideri olduğumuz bir endüstri. İnşaat, mimarlık, planlama gibi özel sektör alanlarımıza önümüzdeki dönem Telekomünikasyon, Finans, Sağlık, Lojistik ve Sigorta gibi sektörleri de ekleyeceğiz.

3- Netcad’in müşterilerine sunmuş olduğu CBS hizmetleri hangi alanlarda kullanılmaktadır, referanslarınız kimlerden oluşmaktadır?

Yerel Yönetimler, Özel sektör firmaları ve kamu birimleri masaüstü, web ve mobil CBS yazılımlarımızı kullanıyorlar. Planlama başta olmak üzere, tarım, orman, jeoloji, adres ve taşınmaz yönetimi, kamulaştırma bilgi sistemi, çevre ve katı atık yönetimi, fen işleri ve park bahçeler için hazırlanmış CBS çözümlerimizden faydalanıyorlar.  

4-CBS hizmeti almak isteyen kurumlar neden Netcad’i tercih etmeli, sizi rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Uluslararası standartlarda GIS ve CAD tabanlı 40'a yakın masaüstü, web, mobil ve bulut ortamı uygulamamız bulunuyor ve bu uygulamalar üç farklı dilde geliştiriliyor. Netcad'in ülkemizde ve yurt dışında 20.000 lisansı ve yaklaşık 100.000 legal kullanıcısı var. Türkiye ölçeğinde ise kamu kurumları, belediyeler ve özel sektörde sunulan Netcad çözümlerinin pazar payı %85. Standart yazılım çalışmalarının yanı sıra CBS alanında bu işlere özel proje ekibi bulunuyor. Bu ekiplerle sahadan veri toplama, sayısal olan ve olmayan verilerin CBS standartlarına getirilmesi, alanında uzman kişiler tarafından kalite kontrollerinin yapılması, veri tabanı çalışmaları, eğitim, teknoloji ve inovasyon hizmetleri de bizi öne çıkaran diğer başlıklar.

5- Netcad, kullanıcılarına CBS teknolojileri alanında ne gibi uygulama çözümleri sunmaktadır?

Bu soruyu yanıtlamaya önce analizi anlatmakla başlayabilirim sanırım. Analiz, bütün sektörlerin en temel ihtiyacıdır, yapılacak bir analizin harita destekli bir konuma bağlı görüntülenmesi ihtiyacı da Coğrafi Bilgi Sistemleri’ni doğurmuştur. Hiçbir grafik veya raporlama haritaya yansıtılmış bir rapordan daha anlaşılabilir olamaz.

Kısaca;

•          Amacına uygun yapılandırılan bir CBS sistemiyle, bir şehir plancısı, planlanan bölgenin %kaçının yeşil alan, %kaçının mesken vb. olduğunu yaptığı her değişiklikle birlikte dinamik olarak görebilir.

•          Herhangi bir yerde arıza olduğunda hangi su/doğalgaz vanaların kapatılması gerektiğini veya bir hat üzerinde bakım yapılacağında nerelerin servis dışı kalacağını kolayca bulabilir, o bölgede yaşayanlara mesaj gönderebilir.

•          Şehrin ulaşım planlamasının yanı sıra A dan B’ye hangi toplu taşıma araçları ile gidilebilir, otobüs durağa ne zaman gelir gibi günlük hayatımızı ilgilendiren çalışmaları yapabilir.

•          Belediyelerin çöp toplama güzergahlarının iyileştirilmesi ve kontrol edilmesi, Asfaltlanan yolların ne zaman asfaltlandığı, yol sınıflandırılması yapılabilir.

•          İtfaiye, Polis, Ambulans gibi araçların acil durumlarda olay yerine hızlı intikali CBS sistemi ile kolayca yapılabilir.

•          Vatandaşlar kurumların sunduğu mobil hizmetleri kullanarak cep telefonlarından şikâyet veya isteklerini fotoğraflayabilir, taleplerini mobil servisler aracılığıyla iletebilir.

Yani CBShayatı kolaylaştırmak için her şeyi yapabilir. Netcad de sunduğu CBS çözümleri ile tüm bu ihtiyaçlara yönelik hizmetler verebilir.

6- 2018 yılı firma hedefleriniz açısından nasıl geçti, 2019 yılının ilk yarısını geride bıraktığımız bu dönemde hedefsel bağlamda Netcad hangi aşamadadır?

2018 yılının hepimiz için zorlu bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Fakat biz Türkiye olarak bu tür zorlu dönemleri çok gördük, geçirdik. Bizim büyüme stratejimiz hız kesmeden devam ediyor. 2019 için oldukça heyecanlıyız. Bu senenin ilk yarısını ülkemiz seçimler ile geçirdi, hali ile tüm sektörlerde bir yavaşlama oldu fakat Temmuz itibarı ile geçmiş hızımıza erişmiş görünüyoruz. Bekleyen projeler açılıyor, yeni projeler, fırsatlar çıkıyor. Son derece iyi bir yıl geçirecek gibi gidiyoruz. Ayrıca da inşallah seçim olmayan bir 4 yılın tüm sektörler gibi Netcad’e ve yazılım sektörüne de çok iyi geleceğini düşünüyorum.  

7-Türkiye’de CBS teknolojilerinin kullanımı ve CBS uygulamalarının önemiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Yukarıda da bahsettiğim gibi CBS, hayatı her anlamda kolaylaştırabilir ve kurumlara veriyi doğru işleme şansı verir. CBS teknolojisi, akıllı şehirlerden, yönetim sistemlerine kadar daha birçok alan için oldukça önemlidir.

Netcad olarak Akıllı Şehirler konseptimiz ile CBS ayağında da çözümler sunuyoruz. Ayrıca e-belediyeciliğin diğer ayakları olan MIS (Yönetim Bilişim Sistemi),
e-BYS(Elektronik Belge Yönetim Sistemi) e-Arşiv gibi kurumun diğer ihtiyaçlarını çözen ve konumsal olmayan bu hizmetlere entegre çözümlerimiz sayesinde kurumun bu verilerini de harita destekli yorumlayabiliyoruz. Örneğin, sosyal destek yapılan kişilerin kimlik bilgileri üzerinden adres bilgilerine ulaşıyor ve mekâna indirgiyoruz hem belediyenin diğer Bilgi sistemlerine hem de e-devlet hizmetlerine entegrasyon yeteneğimiz ile bunu yapıyor, kurumun yardım gitmeyen ücra bölgelerini haritada görüp kolayca algılamasını sağlıyoruz.