Netcad World

Her Gün Daha Yaratıcı ve Geleceğe Yönelik Netcad Haberleri Okuyacaksınız

1.     Netcad’in kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Elbette. Bizim markalaşma yolculuğumuz kuruluş hikayemizle başlıyor aslında. Çünkü bu hikâye hem bizim hem de ülkemiz için bir dönüm noktası diyebilirim. Sahada ölçüm yapan ve bu ölçümleri çok uzun hesaplamalar sonrası koordinatlara çevirebilen haritacılar yaptıkları tüm bu çalışmaları kâğıtlara elle geçiriyorlardı. Sene 1989 olduğunda, koordinatları, çizgi alanlarını bilgisayar ortamında gören haritacılar buna inanamadılar ve bir devrim olarak yorumladılar. Çünkü kendileri için büyük bir kolaylıktı Netcad. Bu nedenle de çok sahiplendiler ve yazılımın gelişmesine çok katkı sağladılar. Bu muhteşem bir gelişme idi.

2.     Yüz bin kullanıcıya sahip bir firma olan Netcad’in hitap ettiği alanlar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Netcad 30. yaşını kutlayan Türkiye’nin lider CBS-GIS firması. (Coğrafi Bilgi Sistemleri- Geographical Information Systems)1989 yılında biri Harita Mühendisi, diğeri Elektrik-Elektronik Mühendisi iki vizyoner kardeşin %100 yerli sermaye ile kurduğu bir yazılım şirketi. Netcad Belediyelerde, Kamu ve Özel Sektörde konum bilgisine bağlı tüm uygulamalarda pazar lideri, kendi kategorisini yaratmış bir yazılım şirketi.  

Harita, kadastro, planlama, kamulaştırma, toplulaştırma, yol, baraj, tünel tasarımı, tarım, ormancılık, jeoloji, maden, çevre, şehir-bölge planlama ve altyapı alanlarına yönelik çok karmaşık uygulamaları çok daha doğru, kolay ve hızlı yapmayı sağlayan yazılımlar üreten bir şirket. Ayrıca 2017 & 2018 yılları İlk 500 Bilişim Firması Araştırması CBS Lideri.

Netcad, bu lider konumu ve inovatif yaklaşımları sonucu 2017’de önemli bir değişim yaşadı ve Yatırım Fonu Taxim Capital,Netcad’in çoğunluk hissesini satın aldı. Bu tip yatırımlar, Türkiye’de artık yatırım fonlarının yönünün Yazılım Sektörü olmaya başladığını gösteriyor. Bu çok önemli bir gösterge. Benim gibi bir Bilgisayar Mühendisi için ise büyük gurur. Ömrüm en büyük yatırımın en büyük katma değerli sektöre , yani yazılıma yapılması gerektiğini anlatmakla geçti.

 

3.     Netcad,2017&2018 Bilişim 500 sıralamalarında Türkiye CBS sektörünün lider firması seçilmiş bir yazılım firması. Bu başarının altında yatan sır size göre nedir?

Müşteri ihtiyaçlarını çok iyi gözlüyoruz, mevzuatı ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Bunun neticesinde de ihtiyaçlara en iyi teknolojiyle çözüm sağlamış oluyoruz. Bazen de daha müşteri ihtiyacı ortaya çıkmadan bizonun hayatını kolaylaştıracak çözümler sunuyoruz.

Hem tüm yazılım kodlarının bize ait olması hem de deneyimli yazılımcı ve teknik personelimiz bizim için çok büyük avantaj.

Rakip firmalar arasında bizi öne çıkaran en önemli noktaya gelecek olursak da “paket ürün çıkarma anlayışımız” diyebilirim. Biz ürün odaklı bir firmayız, proje yapmak bizim öncelikli hedefimiz değil. Hep ürüne odaklanırız ve mükemmeli hedefleriz.

4.     Türkiye’de ve yurtdışında markanızı iyi konumlandırmak, büyütmek için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Netcad için yazılım ihracatı en öncelikli konulardan birisi. Yerli yazılımın desteklendiği, yazılım ihracatı teşviklerinin arttığı ve çeşitlendiği bugünün ortamı da bu vizyonumuza paralel. Uluslararası olmamak gibi bir lüksümüz yok. Uluslararası alanda çok başarılı olan şirketlere baktığınız zaman öncelikle kendi ülkelerinde çok güçlü olan şirketler olduğunu görürsünüz. Netcad’in GIS alanında Türkiye’de olduğu gibi. O nedenle biz bugüne kadar uzun bir hazırlık dönemindeydik diyebilirim. Elbette ihracat yönünde çalışmalarımız oldu. Mesela Azerbaycan’da ve bazı diğer ülkelerde önemli projeler yaptık. Ama biz asıl şimdi hazırız uluslararası pazara.

5.     Birazda sizden bahsetmek isteriz. Türkiye’nin başarılı yöneticileri arasında anılmanız hakkında siz neler söylemek istersiniz?

Benim için çok sevdiğim mesleğimin ve sektörümün günümüzde yatırım dünyasının tam merkezinde konumlanması çok önemli. Devir yazılımın devri. Ben ise meslek hayatımda her çalıştığım yerde hep bir sonraki adımı tanımlamaya çalıştım. Logo’da ‘Software As A Service’, D-Smart’da ‘’Streaming TV’ gibi konulara öncelik verdim ve bu konuda ürünler çıkartılmasına, şirketler kurulmasına liderlik ettim. Hangi işi yaparsam yapayım, o konuda dünyanın gideceği yönü öngörebilmeyi birinci önceliğim yapmaya çalıştım. Çünkü bizim işimizde rekabet çok sert ve anlıktır. Yerel ve küresel. Ve de bizim gibi şirketlerin değeri yaptığında değil yapacağındadır, geleceğe yönelik nasıl bir ‘hikayesi’ olduğundadır. İşte ben hep o ‘hikaye’yi yaratmaya çalıştım.

Netcad için de o ‘hikaye’ , tam zamanlı konum bilgisinin her şeyin merkezine oturduğu ve yer ve zaman içinden hareket eden ‘veri’nin her şeyden önemli olduğu ve Netcad’in tam anlamı ile bunu yaptığıdır. Pazar lideri olduğu Türkiye’de ve paralel olarak global pazarlarda. Netcad R&D tarafı en iyi olan Türkiye’nin en iyi, dünyanın ise sayılı yazılım şirketlerinden birisi olacak. Bu gururu Türkiye’ye yaşatmak istiyoruz:

 

6.     Netcad’in ve sizin geleceğe dönük projelerinizden bahseder misiniz?

 

1)     Netcad hızlı bir dönüşüm içinde. Öncelikle günümüzün en gözde konularından birisi olan KVKK konusunda çalışıyoruz. Çok yakında en iyi iş ortaklarımızdan birisi ile KVKK uyumlu bir Uygulama Platformu’nu piyasaya sunacağız.

2)     Bunaek olarak en iyi çözümlerimizden birisi olan Madencilik Çözümüzü dünya’ya açıyoruz. İki hafta önce Dubai’deki Dubai Mining Show’da Netpro ve Netpromine ürünümüze ilgi inanılmazdı. Şu anda Azerbaycan, Körfez bölgesi ve Brezilya‘daki potansiyel projelerimize hazırlanıyoruz.

3)     Netcad’in artık mottosu ‘Akıllı Şehirler için Akıllı Çözümler- Smart Solutions for Smart Cities’dir. Smart City içinde IOT, AI, AR&VR, Big Data gibi kavramların hepsini içeren bir şemsiye kavram. Bu hafta katıldığımız Barcelona Smart City Expo’da bu konuların patlama yaptığını gördük. Özellikle kamera teknolojileri yeni sensör’lerin yerini almış. Bizim bu konuda çözümlerimiz hazır.

4)     İTÜ Arıkent’de Netcad Innovation Labs’i kuruyoruz. Burada Türkiye’nin en iyi yazılım R&D ekibini kurduk. Amacımız patentler almak, henüz müşteri ihtiyacı olmayan ama gelecekte olacağını bildiğimiz yeni uygulamalar hazırlamak. Burada zamanın çok ötesinde ve dünya standartlarında çalışacak olan Netcad Digital Universe ailesini yaratacağız.

5)     Son olarak da Netcad ürün ailesi yalnız kendi içinde çalışan bir uygulamalar topluluğudur. Biz Netcad Yönetim takımı olarak devrim niteliğinde bir kara raldık. Netcad yakın bir gelecekte ülkemizde ve dünyada kullanılan tüm CAD ve GIS uygulamaları ile entegre çalışacak. Bu Türkiye’de ulaşamadığımız alanlara ulaşabildiğimiz gibi, dünyaya açılmamızı sağlayacak.

Gördüğünüz gibi Netcad olarak gerek dikey gerek yatay büyüme planlarını yaptık. Ve uygulamaya başladık. Her gün daha yaratıcı ve geleceğe yönelik Netcad haberlerini okuyacaksınız. Bizi izlemeye devam edin.